Sovint reflexionem al voltant de com ens van les coses i del que ens agradaria canviar. Ens fem propòsits i prenem decisions que no sempre complim, bé sigui, perquè han estat poc meditades o bé, perquè ens confronten a un canvi, a una nova situació personal, professional o social, és a dir, a quelcom desconegut i que no controlem.

Un concepte psicològic que explica les dificultats per dur a terme els canvis personals o vitals és el de “la zona de confort” que es defineix com l’espai mental i situacional on estem acostumats a viure amb tot el què (i els qui) ja coneixem, sigui bo o dolent, però en definitiva, conegut i per tant, segur. És un espai on sabem el què, com i quan de la nostra quotidianitat. És lògic doncs, que a algunes persones, la perspectiva d’abandonar la seva pròpia zona de confort, els hi generi tensió i ansietat.

Berta R8 Zona de confort
     Il·lustració: Berta Klamburg

Fins a cert punt, tots necessitem disposar d’una zona de confort que ens aporti una dosi de confiança i de seguretat, però si ens quedem massa instal·lats en ella i deixem passar oportunitats de millora personal, de qualitat de vida o de realització professional per la por a equivocar-nos, a fracassar, a ser criticats, etc, llavors, aquesta zona es transforma en un espai poc confortable que més aviat ens empresona.

Recordar que tot el que som i sabem fer ha estat, és i sempre serà, fruit d’un procés d’aprenentatge, ens pot ajudar a superar aquestes pors. Al llarg de la vida hem estat capaços d’aprendre a caminar, a llegir, a fer amics, a treballar, a viure en parella, a ser millors persones, a ser pares i mares, etc. Ara ens assemblen coses senzilles perquè ja les controlem (més o menys), però en el seu moment no ho eren gens de fàcils. Fem memòria!

La vida no deixarà d’exigir-nos nous aprenentatges, la zona de confort no ens fa invisibles ni immortals, per tant, assumim-ho ja, agafem les eines de la motxilla de l’experiència, posem-nos roba còmoda, unes sabates que no ens premin gaire i seguim fent camí que bones vistes ens esperen!

 

RAMON TORRA

Zona de confort.