La psicosomatització és el procés mitjançant el qual les nostres emocions es manifesten a través del nostre cos en forma de símptomes físics que poden passar inadvertits o ser una veritable molèstia.

Les persones sentim i mostrem diferents tipus d'emocions, positives (alegria, eufòria, tranquil·litat...) i negatives (por, culpa, ansietat, odi, ira, ràbia...). Les primeres ens animen i ens ajuden a trobar-nos bé, mentre que les segones a més a més de fer-nos sentir malament, són capaces de danyar el nostre organisme.

malalties psicosomtiques BK Ramon
     Il·lustració: Berta Klamburg

Quan no reconeixem i gestionem de forma correcta les nostres emocions negatives, aquestes es poden desbordar i passar de produir només molèsties puntuals (un parell de dies amb insomni, una diarrea, un èczema...) a generar malalties que dificultin el nostre dia a dia, i fins i tot, malalties que necessitin ser tractades per un especialista (insomni crònic, hipertensió, migranyes contínues, malalties de la pell...).

Podríem dir que algunes malalties orgàniques expressen a través dels seus símptomes allò que la persona no pot dir, ja sigui per la necessitat de negar una realitat massa dolorosa o per una absoluta inconsciència del seu món emocional.

La malaltia no és una casualitat ni una qüestió de sort i la qualitat de vida no depèn només de l’alimentació i els bons hàbits. El cos pateix de forma directa les emocions i és impossible estar sans si, entre d’altres coses, ens domina la frustració i la impotència, no gaudim del plaer i de la relació amb els altres, no ens acceptem tal i com som o som massa rígids, inflexibles i controladors.

Tenir en compte les emocions, poder pensar-les i expressar-les seria la prevenció més adient per tal de què no fos el cos, fent símptomes o emmalaltint, el que acabés parlant per nosaltres.

 

RAMON TORRA

Malalties Psicosomàtiques.