Les vacances són uns dies molt esperats que de vegades poden convertir-se en un veritable malson, sobre tot si estem patint determinats conflictes; personals, amb la parella o amb els fills; que encara no tenim resolts. 

Quan els conflictes ja existeixen l'error és intentar ocultar-los, o fins i tot esperar que les vacances enterrin els problemes que no hem sabut solucionar abans. En aquests casos el temps lliure i la convivència “obligada” l'únic que faran és agreujar la situació, posant de manifest la problemàtica amb més intensitat.

El més recomanable hagués estat visitar al psicoterapeuta amb anterioritat per tractar de resoldre la situació conflictiva, però si no ho hem fet i ja tenim com qui diu les maletes fetes, hem de tenir com a mínim en consideració algunes idees que ens permetran gaudir de les vacances i de passada, començar a millorar psicològicament en el que calgui.

Berta R12 Vacances i conflictes
     Il·lustració: Berta Klamburg

El primer que s'ha de fer és prendre consciència de quins conflictes tenim i amb qui, per tal de tractar durant les vacances de no repetir un cop i un altre la mateixa discussió. Això voldrà dir, estar disposat a posar-se en el lloc de l'altre i a cedir si cal; essencial quan la convivència familiar es fa molt intensa. La tolerància i la flexibilitat seran fonamentals.

Caldrà planificar unes vacances pensades per a tots, especialment si cadascú té gustos, edats i expectatives diferents. Els nens, els adolescents i nosaltres mateixos esperem de les vacances coses ben diferents.

Una fórmula que dóna bon resultat és recordar que hi ha temps per compartir i temps per gaudir individualment. Forçar les activitats en comú més del compte pot ser una equivocació.

En resum, el millor serà iniciar les vacances conscients dels conflictes que portem a les maletes, practicar la tolerància i la flexibilitat durant el viatge i ser prou realistes per a no generar expectatives massa idealitzades. I a la tornada farem bé preguntant-nos com estem i què necessitem, demanant si cal, consell al professional.

 

RAMON TORRA

Vacances i conflictes.