Estudis recents evidencien que un elevat percentatge d’adolescents, al voltant del 19% de les noies i el 32% dels nois justifiquen de manera preocupant actituds sexistes i de maltracte cap a les dones.

 

Per desgràcia, som davant d’un problema de caràcter mundial, que té el seu origen en profundes arrels psicosocials i culturals, fet que el fa difícil d’eliminar. Per acabar-ho d’adobar, fins i tot en un país com el nostre, capdavanter en algunes lleis que defensen la igualtat, s’ha reactivat un cert postmasclisme, entre alguns col·lectius, que qüestiona els avenços assolits en termes d’igualtat home i dona, i defensa el retorn als rols tradicionals dins la parella, és a dir a la tradicional relació de submissió de la dona cap a l’home.

Berta 2 No tenganyis aix no s amor
      Il·lustració: Berta Klamburg

Malauradament, entre els joves hi segueixen estant presents alguns conceptes que poden desencadenar a la llarga, relacions de parella patològiques. Aquí en tenim alguns exemples:

L’home té que prendre la iniciativa i decidir sobre les qüestions importants que afecten a la parella. La dona hauria de seguir a l’home i deixar els seus projectes i les seves necessitats en segon terme. Per gaudir d’una bona relació, la dona hauria d’evitar portar la contrària a l’home. L’home agressiu és més atractiu. A les dones els hi agrada que les facin patir. Si a una dona l’agredeix la seva parella probablement sigui, perquè prèviament ella l’ha provocat. Si una dona aguanta aquesta situació durant anys sense separar-se, segurament és, perquè en el fons li agrada.

Molt de compte noies amb aquests missatges!!!

Quan la teva parella no suporti que tinguis una vida pròpia més enllà de la que fas amb ell, no et deixi surti amb altra gent, controli com et vesteixes i com et maquilles, vulgui saber qui et truca i amb qui parles pel mòbil, intenti fer-te sentir culpable dient que no l’estimes prou i així aconseguir que facis el que ell vol, digui que sense tu no pot viure i que si el deixessis podria fer una bestiesa, ridiculitzi les teves opinions, decideixi per tu amb l’excusa que ell sap millor el que et convé i tingui reaccions que et fan sentir por quan li portes la contrària... NO T’ENGANYIS, AIXÒ, NO ÉS AMOR!!!

Fes-hi alguna cosa abans que sigui massa tard.

 

CARMEN GISPERT

Violència de gènere, masclista, domèstica.

 

Telèfons que et poden interessar:

  • 112 (24h) Emergències
  • 900 900 120 (24h) Línia d’atenció a les dones en situació de violència
  • 972 30 12 58 Associació de Suport a la Dona de Palafrugell (ASD)