Es pot viure en parella sense sexe? I tant! Moltes parelles arriben a celebrar les noces de plata i fins i tot les d’or havent deixat pel camí una de les activitats que més els va apropar al principi de la seva relació.

I és que el sexe, no és imprescindible per anar tirant, però gaudir-ne, millora la nostra salut física i mental, enriqueix la relació amb la nostra parella i sobretot, fa que el dia a dia tingui molta més gràcia.

Ara bé, perquè els resultats de la seva pràctica esdevinguin tan positius, les relacions sexuals han de ser predominantment satisfactòries per a les dues persones que les mantenen, i això és el que molts cops falla.

Berta12 Sexe en parella
      Il·lustració: Berta Klamburg

Com es pot fer per saber si l’altre gaudeix de la relació? O, com podem fer saber a l’altre que no estem obtenint la gratificació esperada? Doncs de la manera més eficaç que tenim els humans d’entendre’ns els uns amb els altres, parlant. Clar que quan del que s’ha de parlar és de sexe es veu que fer-ho no és tan senzill.

Portem més de vint anys dormint al costat de la mateixa persona, junts les hem vist de tots colors i no li podem explicar clarament quan ens agrada que ens toqui, a on, com, i quanta estona? Als nostres fills adolescents els hi ensenyen a posar i posar-se preservatius a l’escola i els pares no gosem parlar de sexe entre nosaltres?

Per manca de comunicació, per no informar, per no preguntar, moltes parelles deixen que les relacions sexuals es deteriorin fins al punt que resulta més pràctic evitar-les que pas insistir en practicar-les. Amb el temps ni les troben a faltar, som animals de costums.

La vergonya de parlar de les nostres necessitats més íntimes, la por a decebre al company, a ferir els seus sentiments, són mals companys de viatge per als que vulguin gaudir intensament de la parella, en canvi la valentia, el respecte, la delicadesa i sobretot el sentit de l’humor els facilitaran l’objectiu. Penseu-vos-ho bé doncs, abans de fer-vos la maleta, i si la teniu feta de fa temps, tingueu en compte que sempre existeix la possibilitat de revisar-la.

 

CARMEN GISPERT

Sexe en parella.