No us heu trobat mai havent d’omplir un qüestionari d’aquells on s’ha d’escollir una resposta d’entre vàries i no trobar-ne cap que s’ajusti al que vosaltres voleu expressar? “Diria A però sense l’última part, o millor B però traient aquesta frase o igual C però li falta alguna cosa...”. I així, cada cop més contrariats anar triant la resposta que menys malament us sona, fins a lliurar el test, finalitzat però pensant “el que aquí hi diu, realment no em representa”?

Si la resposta és afirmativa, no tindria que ser per a vosaltres massa complicat posar-vos dins la pell d’una persona que no s’ajusta a un dels dos gèneres considerats tradicionalment com “normals”. Home XY amb penis i testicles  i dona XX amb vulva i vagina i ambdós satisfets del que la natura ha tingut a bé assignar-los.

I és que això de nen o nena resulta pràctic per classificar als essers humans i omplir ràpidament un qüestionari, però no reflecteix la realitat ni de bon tros.

    Il·lustració: Berta Klamburg

Tenim el nen i la nena de tota la vida, segurament la majoria, però també nenes que neixen amb penis i testicles i nens amb ovaris i vagina, dels quals alguns viuen el seu cos amb estranyesa i desig de canviar-lo i d’altres no entenen perquè se n’haurien d’avergonyir si no fos perquè bona part de la societat, encara ara, no accepta la seva particularitat. També hi ha persones que se senten dels dos gèneres i d’altres que alternen aquest sentiment. En resum, una gran varietat de vivències personals que no acabaríem mai d’enumerar.

Si com expressem moltes vegades “cada persona és un món” per què hauríem de pensar doncs, que en un món on hi ha milions de persones, aquestes només tenen 2 opcions per omplir les seves dades personals en un formulari? No és força sospitós que tan sols tinguem dues maneres d’expressar la nostra identitat sexual?

Alguna cosa grinyola en aquest engranatge i si bé són moltes les veus que des de fa anys lluiten per canviar la mentalitat dominant, encara queda molta feina per fer.

De manera que malauradament moltes de les persones que viuen entre nosaltres seguiran patint un infern només pel fet de no encaixar en uns motlles que al cap i a la fi no representen la realitat. 

 

CARMEN GISPERT